Cesta: Aktuality / Tisková zpráva: Rok Boženy Němcové právě začíná

Rok Boženy Němcové právě začíná

Česká Skalice – V sobotu 21. ledna 2012 uplyne již 150 let od úmrtí spisovatelky Boženy Němcové. Její jméno je trvale spjato s městem Česká Skalice, kde prožila své mládí a dětství. Zdejší prostředí formulovalo její osobnost, vztah k lidem i kraji. Barunka žila v Ratibořicích a do České Skalice chodila do školy.

Rada města Česká Skalice vyhlásila rok 2012 Rokem Boženy Němcové. Stopadesáté výročí jejího úmrtí je důvodem, proč se v průběhu celého roku 2012 v našem městě uskuteční celá řada společenských akcí. Vedle města se zapojí spolky a organizace.

Rok Boženy Němcové bude zahájen slavnostním programem ve čtvrtek 19. ledna 2012, která se uskuteční v prostorách Regionálního informačního centra na třídě T. G. Masaryka v České Skalici. Akce začíná v 17.30 hodin.

Prvním z vrcholů Roku Boženy Němcové se koná v pátek 20. ledna 2012, kdy se uskuteční u pomníku Boženy Němcové na Husově náměstí v České Skalici pietní akt. Město Česká Skalice zve občany k položení květin a vzpomínce na spisovatelku u příležitosti 150. výročí jejího úmrtí. V programu zazní státní hymna a po položení květinových darů promluví ředitel Muzea Boženy Němcové o významu života a díla spisovatelky. Pietní akt bude zahájen v 15 hodin. Po jeho skončení můžete zavítat do nedalekého Střediska volného času Bájo, kde proběhne křest knihy „Božena Němcová – Sedmero pohádek“ s ilustracemi Evy Skořepové. Českoskalická výtvarnice totiž připravila nové vydání knížky Boženy Němcové Sedmero pohádek s vlastními barevnými i černobílými ilustracemi, kterou si budete moci na místě zakoupit.

V sobotu 21. ledna 2012 organizuje Město Česká Skalice a Společnost Boženy Němcové zájezd do Prahy, kde se od 13 hodin uskuteční pietní akt u hrobu Boženy Němcové na Vyšehradě. Následovat bude slavnostní program v prostorách Senátu Parlamentu ČR, který organizuje Americký klub dam.

Lednový program Roku Boženy Němcové zakončí slavnostní mše svatá v barokním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Malé Skalici, který je známý především jako místo svatby Barunky Panklové s Josefem Němcem (12. září 1837). Slavnostní mše svatá za Boženu Němcovou se koná v neděli 22. ledna 2012 od 8 hodin.

Další program Roku Boženy Němcové budeme zveřejňovat průběžně každý měsíc. Souhrn všech akcí je k dispozici na nových webových stránkách města na adrese www.CeskaSkalice.cz

SOUHRNNÝ PLAKÁT s programem na leden 2012 (357 KB)

Křest knihy „BOŽENA NĚMCOVÁ – SEDMERO POHÁDEK“ S ILUSTRACEMI MGR. EVY SKOŘEPOVÉ  (132.9 KB)

Další informace www.CeskaSkalice.cz