Cesta: Aktuality / Tisková zpráva k Jiřinkovým slavnostem

Tisková zpráva č. 2/2015

tradičním Jiřinkovým slavnostem

vydaná Městem Česká Skalice dne 21. srpna 2015

Město Česká Skalice ve spolupráci s jednotlivými pořadateli pořádá každoročně začátkem září Jiřinkové slavnosti. Pod záštitou města Česká Skalice příspěvkové, neziskové a další organizace pořádají kulturní akce, jejichž symbolem jsou květy královny podzimu – jiřiny.

Program Jiřinkových slavností 2015

Česká Skalice | 11. až 30. září 2015

Každoročně v září se v České Skalici na Náchodsku konají Jiřinkové slavnosti, které mají tradici již od roku 1837.

Do jejich programu nedomyslitelně patří výstava jiřinek v Muzeu Boženy Němcové ve dnech 11. až 13. září. V areálu muzea a na maloskalické tvrzi můžete zhlédnout tisíce řezaných květů i výsadeb. Tento projekt se uskuteční s finanční podporou Královéhradeckého kraje. Výsadbu a řezané květy vystavují členové jiřinkářské společnosti Dagla z východních Čech, Exnarovo zahradnictví z Velkého Třebešova a Langrovo zahradnictví z Rájce-Jestřebí. Objednávkový prodej hlíz. Občerstvení v muzejní kavárně. Areál je otevřený každý den od 9 do 17 hodin. Výstavu zpestří doprovodný program, z něhož vybíráme literárně hudební pořad věnovaný 160. výročí prvního vydání Babičky Boženy Němcové, v němž účinkují členové Českoskalického literárně-hudebního kvarteta. Ten se uskuteční v pátek 11. 9. Od 19 hodin v Jiřinkovém sále muzea. V sobotu i neděli si můžete vyzkoušet některou z výtvarných dílen, aranžování jiřinek nebo malování na hedvábí. Sobotní odpoledne bude patřit skupině Klapeto, která na maloskalické tvrzi zahraje staropražské písníčky. Nedělní odpolední program zpestří koncert Big bandu Dvorský ze Dvora Králové nad Labem.

Letos se k Jiřinkovým slavnostem připojí také zdejší včelaři a zahrádkáři. Tipořádají výstavu, která volně navazuje na výstavu jiřin a lze ji navštívit ve stejný termín (11. – 13.9.) Na výstavě budou prezentovány výpěstky zahrádkářů, zahradníků a ovocnářů, historie i současnost včelařství, živé včely a další zajímavosti. Chybět nebude prodej medu, medoviny, včelích produktů, ovoce, květin, sazenic atd. Pro děti budou připraveny soutěže a odměny. Muzeum a klubovna jsou propojeny příjemnou procházkovou cestou vedoucí v lokalitě pod Vinicí. Výstava bude otevřená od 9 do 17 hodin.

Na zámku v Ratibořicích budou připraveny Během netradiční prohlídky v rámci Dnů evropského dědictví v sobotu 12. září 2015 (16 – 18.30 hodin). Ve vyprávění zkušeného průvodce málo známé, nebo zapomenuté děje, příběhy a osudy ze života majitelů zámku a jejich rodinných příslušníků. Vstupenky je nutné rezervovat předem. Rezervace a podrobné informace na tel. čísle 491 452 123 (v pracovních dnech od 7 do 14 hodin), nebo e-mail: info@zamekratiborice.cz

V sobotu 19. září 2015 ve 20 hodin bude zahájen tradiční Jiřinkový ples v prostorách českoskalické sokolovny. K tanci a poslechu zahraje Bigband Dvorský ze Dvora Králové nad Labem. O předtančení se postarají členové tanečního souboru Takt z Náchoda pod vedením Igora Štěpa. Předprodej vstupenek od 1. 9. 2015 v Regionálním informačním centru v České Skalici na třídě T. G. Masaryka, tel. 491 453 870, e-mail: infocentrum@ceskaskalice.cz

Letošní Jiřinkové slavnosti vyvrcholí posvícením v pondělí 28. září 2015. V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Malé Skalici a v Rudrově mlýně v Ratibořicích se uskuteční oslava ukončení sklizně se začátkem při slavné dožínkové mši (od 9.30 hodin) v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Malé Skalici se přesune procesím (od 10.30) do hospody (Rudrův mlýn v Ratibořicích). Tam za zvuku muziky pokračuje oslava hostinou (od 13 do 16 hodin) s posvícenskými leckdy rozvernými písněmi a bujarými tanci. K ochutnání budou posvícenské koláče, hnětynky a určitě i něco od masa! Každá paňmáma se může blejsknout svými koláčky. Vyhlašujeme soutěž o ty nejvoňavější, co se na jazyku rozplynou! Hlaste se na tel. 777 347 117, nebo info@barunka.org.

Jiřinkové slavnosti v letošním roce doplní také česko-slovenská výstava v galerii Fortna SVČ Bájo nazvaná Cesty. Půjde o výstavu obrazů výtvarnic z partnerských měst Liptovského Hrádku a České Skalice. Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží v sobotu 12. září 2015 v 17 hodin v galerii Fortna za účasti delegace výtvarnic, které navštěvují výtvarný obor Základní umělecké školy Liptovský Hrádek – ateliér dospělých. Výstava bude přístupná až do 30. září.

* Změna programu vyhrazena

Multimediální pozvánky najdete pod těmito odkazy:

nebo

Další informace                              www.CeskaSkalice.cz        www.BozenaNemcova.cz

Kontaktní informace:     Jan Holý, referent kultury a sportu, tel. 491 490 035

Autorka fotografií: Dagmar Dupke